Despre John Adair, părintele leadership-ului

John Adair is the first professor of Leadership Studies in the world and he remains the most distinguished figure in the field. – The Sunday Times

Născut în 1934 în Luton (Anglia), Adair a avut un început de carieră mai „colorat”. A câștigat o bursă de studiu la Cambridge University, dar imediat după absolvire, a servit în armată drept comandant de pluton în Scot Guards din Egipt. Ulterior, a devenit singurul militar din serviciul național care a servit în Legiunea Arabă, unde a fost aghiotant al unui regiment Beduin. După terminarea serviciului militar, a ajuns marinar pe un trauler arctic din zona maritimă a Islandei. A lucrat apoi ca subofițer sanitar (infirmier) în săli de operații din spital. A fost lector senior în istoria militară și consilier în pregătirea cadrelor de conducere la Royal Military Academy Sandhurst, unde a dezvoltat faimosul „model al celor 3 cercuri”. A fost numit, de asemenea, director asociat la Industrial Society. În 1979 a fost numit Primul Profesor de Studii de Leadership din lume în cadrul University of Surrey.

Între anii 1981 și 1986, John a lucrat cu Sir John Harvey-Jones în cadrul ICI la introducerea unei strategii de dezvoltare a leadership-ului, care a ajutat gigantul britanic să se transforme dintr-o organizație birocratică, care înregistra mari pierderi, în prima companie britanică care să înregistreze un profit de peste un miliard de lire sterline.

Adair deține diploma de Master of Letters de la Oxford University și de Doctor of Philosophy de la King’s College London.

Este membru al Royal Historical Society. A primit titlul de Profesor Emerit din partea Republicii Populare Chineze, în semn de recunoaștere a „cercetării și contribuției deosebite în domeniul leadership-ului”. În 2009, a fost numit Președinte al Leadership Studies United Nations System Staff din Torino, Canada.

Cu peste 50 de cărți scrise pe teme de leadershp și management, traduse în mai multe limbi, peste un milion de manageri, din 17 țări, care au participat la programele Action Centred Leadership (ACL), concepute și lansate de el și cu reputația de a fi cel care a introdus în literatura de specialitate termenul de „leadership strategic”, John Adair este considerat pe bună dreptate o autoritate la nivel mondial în domeniul Leadership-ului.

Mă tot gândeam cum să vorbesc cât mai bine și mai pe scurt despre viziunea lui John Adair și despre modelul Action Centred Leadership dezvoltat de el, și atunci „m-am lovit” de un citat din cartea sa care descrie foarte bine aceste lucruri:

Effective leaders treat individuals differently but equally― John AdairDevelop Your Leadership Skills

Cu alte cuvinte, conform acestei teorii liderii sunt responsabili de 3 funcții: task-ul, echipa și individul. Adair a transpus această teorie într-o diagramă cu 3 cercuri care se suprapun, fiecare reprezentând o responsabilitate.

action

(Sursa foto: aici)

Motivele pentru care cele 3 cercuri se suprapun sunt tot 3: în primul rând, task-ul poate fi realizat doar de echipă, nu de o singură persoană; în al doilea rând, echipa poate îndeplini excelent task-ul doar dacă fiecare individ este foarte bine dezvoltat; și în ultimul rând, indivizii au nevoie de task pentru a fi provocați și motivați.

În final, în loc de concluzie, un scurt curs de leadership oferit de John Adair, care merită reținut:

John Adair Course

(Sursa foto: aici)

Un articol scris de Alexandra Crețu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: