A fi sau a nu fi voluntar? Aceasta este întrebarea zilelor noastre.

Un articol scris de: Mădălina Boacșă

Fiecare dintre noi își pune această întrebare la un moment dat. A fi voluntar înseamnă în primul rând, schimbare personală și în al doilea rând fructificarea oportunităților. La început nu știi ce înseamnă o astfel de comunitate, nu crezi că poți învăța atât de multe din această experință. Pe timpul facultății găsești obstacole: nu ai timp, nu știi ce ți-ar plăcea, nu crezi că ți se potrivește nimic, nu câștigi bani de pe urma acestei activități și prin urmare alegi să nu te implici.

Orice început de an înseamnă decizii noi, obiective noi pe care trebuie să le îndeplinești, propuneri de a face lucrurile mai bine și mai eficiente pentru dezvoltarea personală și profesională. O schimbare radicală de perspectivă care îți deschide noi orizonturi, necondiționate de vârstă, statut social, educație sau timp liber este implicarea în voluntariat. Atunci când ești într-un astfel de grup, ajungi să cunoști persoane noi, să interacționezi într-un mediu potrivit dezvoltării tale, care fără dar și poate te va ajuta să îți înțelegi mai bine valorile, cunoștințele și obiceiurile tale.

Este o simplă prejudecată să gândim, că voluntariatul, este doar o activitate fără beneficii materiale. Trebuie să îl vedem ca pe un beneficiu social integrat, care îți deschide drumul networking-ului, instruirii și perfecționării în timp. Faci o muncă voluntară, pentru că așa simți, pentru că te regăsești în valorile și misiunea grupului respectiv, pentru că te integrezi în ansamblu acelui grup și simți că rezonezi cu proiectele implementate. Ești voluntar dintr-o cauză nobilă, pentru a ajuta și a împărtăși cu ceilalți.

Simon Sinek spunea în discursul susținut la TedX „First why and then trust” că atunci când ai acces la aceste resurse, când ești într-un grup cu aceleași valori ca și tine, când tu gândești precum gândesc și ceilalți de lângă tine, atunci rezultă încrederea. Despre asta este voluntariatul, o sumă de oameni cu aceleași perspective, cu aceleași idei, cu aceleași valori, care reunită sub egidă unei organizații, construiesc o relație de încredere și sprijin reciproc.index

Așadar, am luat pentru prima dată contact cu voluntariatul prin intermediul colegilor din CeCOP la Big Picture Day, unde am venit determinată să descopăr oportunități într-un domeniul nou pentru mine: organizarea și planificarea de evenimente. Am întâlnit, așa cum speram, o echipă bine pregătită, care, din prima clipă mi-au demonstrat, că a fi voluntar, implică entuziasm, pasiune, creativitate și prezență de spirit.

Fiind voluntar la CeCOP mi s-a oferit prilejul să îmi dovedesc stoicismul și ambiția în implementarea și finalizarea unui proiect de promovare. Mi-am amintit cu drag de facultate, de viața de studenție, de perioada de sesiune și după sesiune, de proiectele care ne-au unit ca echipă și ne-au descoperit abilitățile de lider. Și cel mai important dintre toate, am fructificat oportunitățile ivite prin implicarea într-un internship în domeniul meu de interes.

A fi voluntar înseamnă a ieși din zona de confort!

Pentru tine ce înseamnă?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: