Învață cum să citești mai mult, mai repede!

O persoana normală citeşte 200-350 de cuvinte pe minut. La o asemenea viteză de citire fie vei trece examenul fie va fi ‘petrecere’.

Eşti student? Vei descoperi că nu ai timp sa ieşi în oraş, să-ti întâlneşti prietenii, să te distezi. Trebuie să citeşti un număr mare de cărţi cu subiecte variate şi este de aşteptat să înţelegi o sumedenie de informaţii într-un interval scurt de timp. Nu vei mai avea timp să mergi la o pizza, să joci un baschet sau să te duci la o petrecere şi asta pentru că ai prea mult de învăţat.

Dar dacă ai putea să citeşti de trei ori mai repede decât o faci acum, atunci vei merge la petreceri, vei juca baschet, volei, vei face aerobică şi în acelaşi timp vei avea timp vei avea timp să inveţi fără să fii stresat(ă).

 

Citind mai multe cuvinte în acelaşi timp

Am fost învăţaţi să spunem în minte fiecare cuvânt, pe rând când citim.  Acesta este motivul pentru care nu citim mai repede. Şi mai avem un obicei rău: deşi atunci când citim putem vedea un grup de cuvinte în acelaşi timp, noi  am fost obişnuiţi să ne uităm pe rând la câte unul. Blestemul celui care citeşte câte un singur cuvânt este că, uneori trebuie să recitească textul pentru că nu întelege ce a citit.

Tehnicile pe care le vom învăţa împreună ne vor ajuta să ne „rupem de aceste obiceiuri greşite”.

 

Cum să-ţi măreşti câmpul vizual?

Ochii noştri nu se mişcă lin de-a lungul paginii chiar daca noi simţim acest lucru. Când citeşti, privirea face o serie de pauze de-a lungul fiecărui rând. Cei care citesc mai repede se opresc de mai puţine ori, iar cei care citesc mai lent se opresc de mai multe ori. Noi am fost învaţaţi să citim în minte fiecare cuvânt şi de aceea ne-am obişnuit să ne concentrăm privirea asupra acelui singur cuvânt. (În loc) (să citeşti)(aşa),(făcând)(pauză)(la fiecare)(cuvânt)(al rândului), (poţi să citeşti)( un grup)( întreg de cuvinte), (deci mai rapid). (Vei începe să citeşti)( mai multe cuvinte)(în acelaşi timp).(Cu cât citeşti)( mai multe cuvinte odată),( cu atât mai puţine pauze vei face).(Cu cât mai puţine)( pauze vei face )(cu atât vei citi mai repede). Cititorii rapizi, citesc în acest mod. Vezi cum poţi citi mai repede, dacă citeşti mai multe cuvinte în acelaşi timp?

Următorul exerciţiu îţi antrenează ochiul să vadă mai multe cuvinte în acelaşi timp şi totodată te va ajuta să procesezi informaţia mai repede. Ia o foaie de cuvinte şi aşeaz-o peste coloana de cuvinte de mai jos. Acum trage hârtia în jos, cât să vezi primul cuvânt apoi acopera-l la loc. Încearcă  să spui ce litere ai văzut. Apoi treci la urmatorul cuvânt şi fă la fel. Exerciţiul îţi obligă mintea să procesezi informaţia instantaneu.

 

BBA

VCJ

ZNHU

BICS

FVHM

ZYCE

DIVHL

MCRMIV

MXVNM

VARA

MARE

 

Îţi aduci aminte de cuvintele de la sfârşitul exerciţiului, pentru că nu a trebuit să le citeşti ca o înşiruire ilogică de litere. Ai luat combinaţia de litere ca un tot – ceea ce a produs mintea ta ceva cu un înţeles – un cuvânt pe care îl ştii. Atunci când citim repede, facem acelaşi lucru cu un grup de cuvinte. În loc să citim cuvânt cu cuvânt, te uiţi la grupuri de cuvinte pentru a crea o frază sau un grup de mai multe cuvinte care au un înţeles. Deja ai început să faci acest lucru cu anumite cuvinte. Încearcă să faci exerciţiul anterior cu următoarele cuvinte:

 

FLOAREA – SOARELUI

BULETIN DE ŞTIRI

MAŞINA DE SPĂLAT

GURA LEULUI

 

Tu nu ai văzut cuvintele anterioare ca o serie de cuvinte fără legătură logică, şi nici ca o înşiruire de cuvinte fără sens. Ai văzut întreaga frază şi ai interpretat-o ca un întreg. Citeşti ”floarea-soarelui” ca un singur cuvânt, şi nu ca două cuvinte distincte cu înţelesuri diferite.

Atunci când citeşti, citeşte grupuri de 2,3,4, cuvinte odată. Ia acum un minut şi încearcă ideea. Vezi dacă ”prinzi” ceva din înţelesul frazelor următoare:

       Cât a plouat câini şi pisici. O, ce uşurare e ora prânzului, cântând în ploaie multe stele pe cer anotimp estival citeşti fraze. Furnicile sunt insecte mici balon meteorologic îţi vine să crezi? Culorile curcubeului te simţi bine. A fost o zi lungă mai rapidă decât viteza luminii, coborî de-a lungul râului cine a furat biscuitele?

Pentru a-ţi mări viteza de citit, creşte numărul de cuvinte pe care le citeşti în acelaşi timp şi astfel scade timpul de procesare a informaţiilor.

 

       Cea mai mare greşeală pe care o faci când citeşti şi cum scapi de ea?

Cea mai mare greşeală pe care o fac studenţii este că ei trebuie să se oprească şi să înţeleagă fiecare cuvânt pe care-l citesc. Atunci când citeşti cuvânt cu cuvânt, cazi în capcana cuvintelor şi puterea ta de înţelegere se diminuează.. Începe să citeşti mai repede şi caută idei, nu cuvinte. În acest mod vei fi capabil să identifici informaţiile care sunt importante. Când citeşti, dacă ceva nu are sens, continuă să mergi înainte. Uneori continuând, vei descoperi sensul a ceea ce n-ai înţeles.

Să presupunem că trebuie să studiezi ecosistemul ”pădure”.

Dacă te vei opri la fiecare frunză din pădure, examinând-o îndelung, te vei concentra asupra frunzelor şi nu asupra pădurii în ansamblul ei. Dacă priveşti frunzele în trecere, vei putea vedea întreaga pădure. Astfel, vei fi capabil să-ţi măreşti înţelegerea asupra întregului. Apoi te poţi decide asupra a ceea ce vrei să-ţi concentrezi atenţia.

 

       Provoacă-ţi puterea de înţelegere şi dezvoltă-ţi concentrarea

Cititorii rapizi sunt cititori buni. Ei pot nu numai să citească rapid, dar să şi înţeleagă ceea ce citesc. Ei sunt capabili să facă asta pentru că aleg să citească mai degrabă cărţi care te provoacă să gândeşti, decât cărţi uşoare. De acum ar trebui să începi să citeşti cărţi care ţi se par greu de înţeles.

Obiceiul concentrării imediate poate fi dezvoltat prin citirea rapidă a materialului cu scopul de a căuta idei principale. O persoană de inteligenţă medie se poate concentra în timp de citeşte. Cei care citesc lent, îşi lasă mintea să pună întrebări. Citind la viteza la care ai concentrarea cea mai mare, îţi provoci capacitatea de înţelegere şi vei putea să intri în mod natural în modul de a gândi al autorului.

Advertisements

One response

  1. Really informative article post.Thanks Again. Awesome. gekefgbebcfe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: